Rayting Tartışması Büyüyor

0

Written on 01:08 by Adsız

Pana Film’in rating sisteminin çarpıklığına ilişkin yaptığı açıklamadan sonra köşe yazarları da tartışmaya katıldı.

Sabah Gazetesi yazarı Haşmet Babaoğlu ve Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı, bugünkü köşe yazılarında rating tartışmasına yer verdi.
Kurtlar Vadisi ve reyting düzeni
Bir süredir iyice dikkatimi çekiyor; perşembe akşamları çevremdeki erkekler evlerine çekiliyorlar.
Ekran karşısında olamayacaklarsa fena bozuluyorlar.
Çünkü o akşam Kurtlar Vadisi-Pusu akşamı.
Uzaktan bakılırsa, bu diziye burun kıvıracak, entelce atıp tutacak insanlar hepsi, ama dizi gösterilirken ekrana çivileniyorlar sanki.
Geçen gün o saatte bir restorandaydım. Servis durdu bir an. Ne oluyor diye sordum, açıkladılar: "Çocuklar Kurtlar Vadisi'ni izliyor."
Oysa AGB ölçümlerine göre dizi yine birinci ama sanki eski havasında değil gibi.
Sonunda diziyi yapan Pana Film patladı: "Reyting birincisi olarak söylüyoruz; reytinglerle oynuyorlar; diziler maksatlı ve sistemli biçimde kıyıma uğratılıyor; ekranlar tektipleştiriliyor."
Bu çok önemli ve üzerinde durulması gereken bir çıkış!
Çünkü artık ortada bir yanlış olduğu çok açık.
Reytingten şikayet edenin ertesi hafta reytinginin yükseldiği bu ortama artık bir son verilmeli!

Haşmet BABAOĞLU

Sabah Gazetesi

17 Kasım 2008, Pazartesi

*****

Reyting tartışmalarına bir son vermek gerek

Reyting ölçümü ile ilgili son aylarda dile getirilen eleştiriler yenilir yutulur cinsten değil. Konuyla ilgisi olan herkes, dalga dalga büyüyen şikâyetlerden rahatsız. Bir ara İbrahim Tatlıses, canlı yayında bangır bangır bağırıyordu ve reyting ölçümlerinde hile yapıldığını söylüyordu. Kimseden çıt çıkmadı. Suçlama ağır ama yetkililer susuyordu. Bu arada şikâyetçilerin reyting sıralamasında bir yükseliş kaydediliyor ve bir zaman sonra derin bir sessizlik kaplıyordu ortalığı.

Sonunda tartışmaya TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin de katıldı. Genel Müdür, açıktan açığa bu işin içinde bir iş olduğunu söylüyor ve reyting ölçümüne güvenmediğini ifade ediyor. Geçenlerde Nuriye Akman, her zamanki ustalığını konuşturdu ve bu işi en iyi bilen insanlardan biriyle çok tartışılması gereken bir röportaj yaptı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Veysel Batmaz'ın söyledikleri ürpertici: "Reyting terörü silahlı terörden daha tehlikeli."

RTÜK Başkanı Zahid Akman da reyting ölçme sisteminin adil olmadığını söyledi. En son Kurtlar Vadisi dizisinin yapımcıları da tartışmaya müdahil oldu. Reyting rekorları kıran dizinin yapımcıları zirvedeyken şu sözleri söylemek zorunda kaldı: "Reyting ölçüm sistemi baştan sona yanlış!"

Aslında sadece reyting sistemi değil; televizyon ve gazetelere verilen reklamları etkileyecek bütün sistemler haksız rekabet kuşkusuna yol açıyor. Mesela gazete reklam dağılımına doğrudan etki eden BİAK araştırmalarını da işin uzmanları yakından incelemek zorunda. Çünkü reklamverenlere sunulan bazı sonuçlar, hiçbir bilimsel araştırmayla paralellik arz etmiyor; hatta akılla, mantıkla, sosyal gerçeklerle uyuşmuyor.

Bu ülkede taşların yerine oturması zaman alıyor, sancılı oluyor; lakin bu sıkıntılı sürecin aşılması gerekiyor. Haksız rekabet (kısa vadede tatlı gözükse bile) hiç kimseye fayda sağlamaz. "Bu sistem bizim lehimize" diyenler, sektörü büyük bir ateşin içine atmış oluyor; ki o ateş bir gün herkesin hanesine sıçrayacak bir kıvılcıma dönüşecektir. En iyisi, reklamdaki haksız dağılımın reklam sahipleri, reklam verenler, reklam ajansları tarafından bizzat ve dürüstçe görülmesi; ve hukukî dış etkenler devreye girmeden kendi iç reformlarını sektörün kendi içinde yapmasıdır. Zira artık mızrak çuvala sığmıyor, haksız rekabet paçalardan damlıyor...

Ekrem DUMANLI

Zaman Gazetesi

17 Kasım 2008, Pazartesi

If you enjoyed this post Subscribe to our feed


No Comment